Mukaan partioon

Partiota harrastetaan paikallisyhdistyksissä eli lippukunnissa, joita toimii lähes joka kunnassa ja isommissa kaupungeissa useissa eri kaupunginosissa. Partiossa järjestetään toimintaa viikoittain yli 7-vuotiaille lapsille ja nuorille, nuorten itsensä ja aikuisten vapaaehtoisten voimin. Partio on maailman paras harrastus kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta – tervetuloa mukaan partioon!

KUVA Suomen Partiolaiset/Joel Forsman

Mitä partiosta saa?

Partio on täynnä naurua ja unohtumattomia elämyksiä. Partiossa saat uusia ystäviä ja opit muun muassa toimimaan luonnossa sekä toteuttamaan itse erilaisia retkiä ja tempauksia yhdessä partiokavereidesi kanssa. Partion voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Partio on edullinen harrastus: maksamalla vain alle 100 euroa vuodessa pääset osallistumaan partiotoimintaan ja samalla kuulut kansainväliseen partioliikkeeseen. Summa vaihtelee hieman riippuen lippukunnan omasta vuosimaksusta. Partiolippukuntien toiminta vaihtelee jäsenten toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

Partioon voit tulla mukaan aikuisenakin!

Partiossa on monenlaisia tehtäviä ihan jokaisen makuun. Pääset toteuttamaan oman ammattitaitosi mukaisia tehtäviä tapahtumissa, leireillä ja retkillä – tai ihan arkisessa viikkotoiminnassa.

Partio on myös hyvä paikka kokeilla uusia asioita!

Toimi näin

Ota suoraan yhteyttä lähialueesi partiolippukuntaan, jonka löydät partiohaun avulla. Jokaisessa lippukunnassa on muun muassa lippukunnanjohtaja, johon voit olla yhteydessä.

Järvi-Suomen piirin aluejaon ja lippukunnat näet täältä.

Sisupartio

Sisupartiolaisia ovat partiolaiset, jotka tarvitsevat erityistä tukea partiossa vamman tai pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia. Sisutoiminnassa on ohjaajia enemmän kuin muissa ryhmissä. Partio-ohjelmaa sovelletaan osanottajien tarpeiden mukaan.

Sisupartion idea on Baden-Powellin ajoilta. Tänään sisupartiolaisia on kaikkialla maailmassa.

Toiminnan tunnuksena on sisukkuutta kuvaava sammakko. Sammakko on vahvan jalussolmun sisällä, jonka vammaton ja vammainen partiolainen yhdessä solmivat.

Päämäärä on sama kuin koko partioliikkeellä: kasvattaa partiolaisista vastuuntuntoisia ja itsenäisesti ajattelevia yhteiskunnan jäseniä. Sisutoiminnassa on sama partiohenki, aatepohja ja partiomenetelmä kuin muussakin partiotoiminnassa ja ikäkausissa. Ero löytyy yksittäisen partiolaisen polulta – tämä johtuu vamman aiheuttamista rajoitteista tai erityisominaisuuksista liikkumisessa, kyvyissä kuulla, nähdä tai muuten havainnoida ympäristöä sekä kyvyssä ymmärtää kirjallisia ja sanallisia ohjeita.

Järvi-Suomen alueella sisupartiotoimintaa on tällä hetkellä  mm. Kuopiossa, Kajaanissa, Iisalmessa ja Jyväskylässä.